לקראת יום האהבה החלטנו לבדוק נושא רגיש, שמוכר לכולם; האהבה או ההתאהבות. גלשנו במרחבי הרשת ומצאנו מידע למכביר.
הגדרה מילונאית
בוויקיפדיה מצאנו את ההגדרה הבאה; "אהבה היא קבוצת רגשות וחוויות הקשורות לתחושה של חיבה עזה ו/או אחדות עמוקה כלפי אדם אחר, בעל-חיים או חפץ כלשהו. במקרה של אהבה לחפץ קיים עניין הבעלות, שבאהבה בין בני אדם פחות אפשרי. אהבה מאופיינת בגעגועים, חיפוש אחר קרבת הנאהב, דאגה לו ובקשת טובתו. כאשר האהבה אינה ממומשת, היא יכולה להיות גם מכאיבה ולא נעימה, וטרגדיות רבות עוסקות באהבות בלתי ממומשות ותוצאותיהן. הפסיכולוג ויקטור פרנקל ראה באהבה פן של תופעה אנושית ייחודית והיא, היכולת של האדם להתעלות מעבר לעצמו ולהתכוונן למשהו מחוצה לו".
באיזה גיל?
אז מתי מתגלה ההתאהבות הראשונה? יש שיגידו בגיל בית הספר, יש שיאמרו בגן הילדים, אפילו בגילאי שלוש. ילדים חשים חיבה לבני המין השני, הבנים לבנות בגן, והבנות בגן – לבנים. אבל מה משמעות אותו יחס? האם זו אהבה? התאהבות? משיכה? חיבה? העדפה חברתית? בגילאים הצעירים כמובן שלא ניתן לבצע אבחון מדויק. אבל כשבני בן הארבע אמר שהוא מעדיף את דנה על כל הבנות בגן, הבנתי שיש דברים בגו. כשבני בן השש היה מוכן לצאת לטיול במדבר עם השכנים, בעיקר בגלל הבת שלהם, שאגב מבוגרת ממנו בשנה, שאלתי אותו לפשר הקשר וקיבלתי תשובה ישירה, אם כי מבויישת קמעה.
אז מכאן ניתן להבין שכמו שהאהבה אף פעם לא מסתיימת – ידוע על זוגות בבתי אבות שבגילאים מופלגים החלו לחיות עם בני זוג חדשים – כך היא גם מתחילה בגיל צעיר מאוד. משמעותה משתנה עם הגיל ועם ההתבגרות, אבל עומקה סובייקטיבי לחלוטין.
אהבה בגיל ההתבגרות
ענת קציר כותבת על התאהבות בגיל ההתבגרות, בנייר עמדה שמופיע ברשת;
ההתבגרות הפיזיולוגית, פסיכולוגית וחברתית של בני הנוער מלווה בעליה בעוררות המינית וכן התעניינות בבני המין השני ובנושא הזהות המינית, המשיכה המינית וכל הקשור בכך. ההתעניינות קשורה גם בהתנסויות מיניות. ממחקרים עולה, כי מרבית בני הנוער, כולל יותר ממחצית הבנים, רואים במין חלק מקשר של אהבה ושותפות, הכרוכים בחברות יציבה ואינטימית. הקצב בו יתקדם המתבגר לקראת מערכת יחסים אינטימית תלוי במספר גורמים: תרבות החברה ממנה צמח (שמרנית מול מתירנית); מעמד סוציואקונומי; משפחה, איכות היחסים עם ההורים (לעשות דוקא…); קודים ונורמות של קבוצת השווים; איפיונים אישיותיים של המתבגר (יכולת לעמוד בלחץ חברתי, נורמות מוסר וכו').
את אהבת גיל ההתבגרות ניתן לראות כהשלכת הזהות העצמית הבלתי ברורה על מישהו אחר, ולחפש באמצעותו הבהרה עצמית. המעבר מקשר לקשר מאפשר למתבגר להתנסות בתפקידים משלימים שונים, דבר העוזר לו ליצור את זהותו העצמית.
נתונים על הארץ – מתוך 'נוער בישראל' (אותו סקר שהנו חלק ממחקר רב לאומי של ארגון הבריאות העולמי): תלמידי כיתות י' (חינוך ממלכתי, יהודים חילוניים בלבד) נשאלו על התנהגויות המין שלהם. כרבע מהתלמידים דווחו כי קיימו אי פעם יחסי מין, שיעור גבוה בהרבה בקרב הבנים (44.1%) מאשר בקרב הבנות (10.5%). גיל ממוצע לתחילת קיום יחסי מין הוא גיל 14 בקרב בנים ו- 15 בקרב הבנות.
ספר למתעניינים
ב-1990 יצא לאור, בהוצאת סירקיס, הספר "באיזה גיל זה מתחיל". הספר, שנכתב על ידי דפנה שריר, מורה ומנחה בכירה לחינוך מיני, מנסה לעסוק בסוגייה, לספק מידע ולתת טיפים. את הספר ניתן כיום להשיג דרך הוצאת בוקספר באינטרנט, ומחירו 45 שקלים בלבד.
יום האהבה
אם יום האהבה היה נחלת המבוגרים בעבר, היום יותר ויותר בני נוער מציינים אותו. מי שיש לו חבר/חברה בגיל ההתבגרות, יודע כמה אנרגיה משקיעים הצעירים כדי לרכוש לאהוב את המתנה המשמעותית ביותר. בעלי חנויות מתנות מהסוג הרלבנטי, יודעים לספר על ילדים צעירים, בראשית גיל העשרה, המחפשים מתנה ראויה לבני זוגם. נשמע מגוחך? לאו דווקא. למרות שגיל הנשואים הולך ועולה, גיל הזוגיות הולך ויורד. אולי לא הזוגיות שמכירים המבוגרים, אבל אין ספק שהיא מעסיקה מאוד את הצעירים. אז מתי הגיל שמותר להתחיל? זה יישאר בגדר נתון סובייקטיבי בלבד.