לימודי ייעוץ חינוכי, תואר בייעוץ חינוכי ותנאי הקבלה
ייעוץ חינוכי
לימודי ייעוץ חינוכי נלמדים בדרך כלל במסגרת תואר שני. יש דרישות בסיסות לקבלה למסלול התואר השני ואפשר לבצעו עם תזה או ללא תזה. מטרת הלימודים היא הכשרת יועצים שישתלבו במסגרות החינוך השונות בארץ. היועצים החינוכיים עומדים לרשות ההנהלה, המורים וההורים, כדי לפתור סוגיות הקשורות להשתלבות הילד בבית הספר, בעיות למידה, לקויות למידה ועוד.
מהו ייעוץ חינוכי
הייעוץ החינוכי תורם רבות לכל מסגרת חינוכית. היועצים מאתרים קשיים וצרכים של התלמידים הן בתחום הלימודי והן בתחום החברתי. באחריותם לעדכן את הנהלת בית הספר ואת המורים בכל בעיה, ולהציע פתרונות מספקים. אם נדרש, הם יכולים להפנות את המשפחה לגורמים מקצועיים נוספים שיסייעו לה. היועץ הוא חלק מצוות בית הספר וגורם דומיננטי וחשוב בארגון. חלק נכבד מתפקיד היועץ הוא לתרום לאקלים בית הספר; טיפול במיגור אלימות כאשר היא מתרחשת, או יצירת תנאים למניעתה, טרם היווצרותה. היועץ גם עוזר לאתר תלמידים עם לקויות למידה ובעיות קשב. כמו כן מסייעים היועצים לילדים עם בעיות רגשיות, תלמידים ממשפחות ממעמד סוציו-אקונומי נמוך, ממשפחות בעייתיות, קשות יום, ילדים להורים גרושים, ועוד. בדרך כלל מתגייסים היועצים לסייע לתלמידים אלו כאשר הבעיות הרגשיות שהילדים מתמודדים איתן מפריעות לתפקודם התקין. כדי לסייע לתלמידים מתקשים חייב היועץ להיות בעל אוריינטציה טיפולית, רקע מעשי טיפולי וקשר לקהילה. כך, למשל, היועץ יכול להמליץ לאן להפנות תלמיד בעל לקויות למידה שאינו מקבל מענה בתחום זה בבית הספר, או כיצד לסייע למשפחה קשת יום מול רשויות הרווחה ביישוב.
הלימודים בתחום הייעוץ החינוכי כוללים פסיכולוגיה התפתחותית, תיאוריות בייעוץ, הכרה יסודית של מערכות החינוך בארץ, הן הפורמליות והן מערכות לחינוך מיוחד. כמו כן לומדים הסטודנטים פרקטיקות של התערבות מול בית הספר מחד ומול ההורים מאידך. במסגרת לימודיהם מתנסים המתכשרים לייעוץ בעבודה מעשית עם בתי הספר ועם תלמידים.
לימודי ייעוץ חינוכי
בדרך כלל אפשר ללמוד להיות יועץ חינוכי במסגרת תואר שני באוניברסיטה. הלימודים מתמקדים בכמה היבטים:
- היבטים תיאורטיים בייעוץ – ככל תחום גם תחום הייעוץ כולל תיאוריות וגישות שונות. במסגרת הלימודים מתמקדים במחקרים שונים בתחום, בגישות ובתיאוריות חינוכיות העוסקות בייעוץ חינוכי.
- פיתוח מיומנויות ייעוץ – ההכשרה כוללת מיומנויות ייעוץ אישיות, קבוצתיות ואף התערבות מערכתית במידת הצורך.
- הכשרה מעשית – הסטודנטים מתנסים בעבודת ייעוץ חינוכי מול תלמידים, הורים ומסגרות חינוכיות. בדרך זו הם מקבלים מיומנות נרכשת של התמודדות עם בעיות חינוכיות שונות והדרכים השונות לפתור אותן.
במסגרת הפורטל אפשר להכיר את מוסדות הלימוד השונים שבהם אפשר להתמחות בתחום הייעוץ החינוכי. המידע כולל תנאי קבלה במוסדות הלימוד השונים, וכן אם אפשר לשלב תזה במסגרת הלימודים. יש לדעת שקיימים מוסדות ללימודי ייעוץ חינוכי שבהם אפשר לשלב במסגרת הלימודים גם לימודי CBT ולקבל תעודה בטיפול קוגניטיבי התנהגותי.