ספר ילדים חדש "קופסת המחשבות הצבעוניות", מאפשר לכל הורה לשוחח עם ילדו על נושא חשוב; הפחדים שהילד חווה. הספר מעניק לילדים תמיכה להתמודד עם הפחדים שמלווים אותם, מה שמהווה צעד ראשון וחשוב בהתמודדות איתם. בספר נספח המיועד להורים, ובו הדרכה להתמודדות עם פחדים.
אז ממה ילדים פוחדים בעיקר? אומרת מחברת הספר שלי זאנטקרן, מטפלת בחרדות, בעיות התנהגויות, מיומנות חברתיות והפרעות קשב בקרב ילדים ובני נוער" :כשמגיע שלב הפחדים, הורים רבים נכנסים לפאניקה בעצמם ומבלבלים בין פחדים, חרדות ופוביות. כדאי לעשות סדר בבלגן ולבחון האם פחד הוא גנטי או נרכש, אילו פחדים אופייניים לכל גיל, מה אנחנו ההורים יכולים לעשות כדי לעזור לילד להתגבר על הפחד, ומתי כדאי לפנות לעזרה מקצועית".
סוגי פחדים
משלב הלידה ועד לגיל שנה פלוס ילדים פוחדים מרעשים, מאנשים זרים ומפרצופים שאינם מוכרים. מגילאי שנה עד שלוש יש פחד מפרידות מאבא ואמא. מגיל שלוש ואילך מתגברים פחדים מפרידות ופחדים דמיוניים.
פחד מפרידה מההורה בבוקר או בכל שעות היום, עלול להימשך גם בגילאים ארבע עד שש. זו הסיבה שיש ילדים שמתקשים להיפרד מההורה בבוקר כשהוא מביא אותו לגן. יש ילדים שמתקשים להסתגל למסגרות חדשות, ולכן שלב המעבר לגן חדש או אפילו לכיתה א', עלול להיות בעייתי.
בתקופת הגן, ילדים רבים פוחדים מדמויות דימיוניות, ממפלצות, מחייזרים ועוד. דימיון ומציאות מתערבבים יחד, וילדים רבים פוחדים לא אחת לפני השינה, כאשר מציפות אותם מחשבות על מלחמות, חרבות, שוטרים וגנבים. הפחד מתגבר בחושך, כיון שאין לילדים יכולת לראות אם הדברים אכן מציאותיים או דימיוניים. בגיל שש פוחתת עוצמת הפחד מהחושך, אך יש ילדים שעדיין מפחדים מגנבים או משודדים ואלה עלולים לגרום להם קשיי הירדמות.
בגיל בית הספר היסודי עלולה להתפתח חרדת בית ספר. את ניצניה אפשר לראות עם הכניסה לכיתה א': הילד מתקשה להיפרד מהוריו בבוקר או במקרים קיצוניים אף מסרב ללכת לבית הספר. הקושי להיפרד מההורים טבעי בתחילת השנה, והוא אמור להסתיים כשבוע עד חודש מתחילת שנת הלימודים. במקרים בהם הילד ממשיך לפחד מבית הספר, יש צורך בהתערבות מקצועית, שכן ייתכן שקיים קושי רגשי שמקשה עליו להתמודד עם המסגרת הבית ספרית. בכל מקרה, כאשר הפחד נמשך יותר מחודש מומלץ לבדוק את סיבת הקושי.
בגילאים בוגרים יותר יש פחד מיציאה מהבית לצורך שינה במקום זר, פחד ממוות, בייחוד אם זה קורה אצל אדם קרוב, פחד חברתי בגיל ההתבגרות, פחד מכישלון בלימודים, פחד ממקצוע מסוים – כמו חרדה ממתמטיקה, חרדת בחינות כללית, חרדה פיזית – בייחוד אם מתפתחים בצורה שונה מהכלל, ועוד.
בפחד יש מרכיב גנטי – פחדנות היא תכונה שעוברת בתורשה. עם זאת, יש בה גם מרכיב סביבתי, שחינוך נכון עשוי למתן.
לסייע לילדים
מה ההורים יכולים לעשות כדי לסייע לילדים להתמודד עם פחדים? ספר כמו קופסת המחשבות הצבעוניות או סרט שעוסק בפחד זה או אחר, יכולים להוות זרז לדיבור על הנושא עם הילד. חשוב שההורה יבחין מתי הפחד משבש על הילד את סדרי עולמו ומתי זה פחד קל, שייתכן שיחלוף עם הגיל.
כאשר ההורה מזהה שיש לילד פחד שמפריע לו לתפקוד היומיומי, רצוי לפנות לעזרה מקצועית.
כדי למתן את הפחד כדאי לשוחח עליו ולהעלות שאלות שמעמתות את הילד עם הנושא. הורים רבים "עוזרים" לילדם להתגבר על הפחד על ידי הימנעות ממנו. כך לדוגמה, הורה שילדו מפחד מהחושך, שוכב לישון לידו. אלא שבעצם מעשהו הוא נותן לפחד לגיטימציה ומעצים אותו. חשוב להעביר לילד את המסר שאנחנו סומכים עליו שיצליח להתגבר על הפחד, ולעודד אותו על ידי מתן חיזוק חיובי בכל פעם שהוא מתנסה בהתמודדות עם הפחד.
את הספר קופסת המחשבות הצבעוניות ניתן לרכוש דרך אתר; www.cbtbook.co.il