המבחנים מתקיימים בדרך כלל בכיתות ב' או כיתות ג' והם מתנהלים בשני שלבים:
בשלב א' עוברים כל התלמידים מבחן סינון ראשוני, הבודק את רמת הישגיהם בהבנת הנקרא ובחשבון. לצורך זה מחבר מכון סאלד מדי שנה מבחן חדש, אשר מופץ בין כל בתי הספר, ומועבר לתלמידים על ידי סגל בתי הספר. באמצעות מבחן זה בוררים 15% מתלמידי כל כיתה שנמצאו כבעלי היכולת הגבוהה ביותר, והם אלה המוזמנים למבחן שלב ב'.
במבחני שלב ב' נבדקת היכולת הקוגניטיבית הכללית של התלמיד. מבחנים אלה נערכים על ידי עובדי מכון סאלד בכ -50 מרכזי בחינה ברחבי הארץ. על פי תוצאות המבחנים נבחרים להשתתף בכל תכנית העשרה 5%-1.5% של התלמידים שהישגיהם במבחנים היו הגבוהים ביותר.
המעוניינים לגשת לבחינה בתנאים מותאמים או להגיש ערעור על בחינה, מתבקשים לקרוא את הנוהל המפורסם באתר המחלקה למחוננים ומצטיינים של משרד החינוך, בכתובת: www.education.gov.il/gifted
לבירורים ניתן לשלוח מייל עם פרטים למכון סאלד לדוא"ל: [email protected]
צוות המחלקה לאיתור מחוננים במכון סאלד: רינת יצחקי, מרים פייזר, נטלי עלפי וציפי בשן.
אתרי מרכזי המחוננים אשדוד בת ים הוד השרון (תה"ל) הרי יהודה (מרחבים) טיבה טירה ירושלים (אופק) כרמיאל (מרכז מדע ודעת) כפר סבא (מרכז יש"י) מודיעין (מעלות) מעלה אדומים (שחקים) נתניה (מטמו"ן) עופרה (דעת) פתח תקוה (דורונים) ראשל"צ (רון ורדי) רעננה (יחד) שלומי תל חי
יחידות נוער שוחר מדע באוניברסיטאות ובמכוני מחקר; אוניברסיטת תל-אביב מכון וייצמן (צמ"ד) אוניברסיטה העברית הטכניון אוניברסיטת בר אילן אוניברסיטת בן גוריון המכון לחקר ימים ואגמים מכון וולקני מיג"ל – מרכז חינוך מדעי בגליל המרכז האקדמי רופין (נוער שוחר מדעי הים)
מחוננות בספורט; מרכז למחוננים בספורט במכון וינגייט