תעודת הוראה במכללות ובאוניברסיטאות, הסבה להוראה
תעודת הוראה
תעודת הוראה
יש היודעים מגיל צעיר כי הם מעוניינים לעסוק בהוראה. לעומתם אחרים מחליטים לעשות הסבה להוראה אחרי שעבדו כמה שנים בתחומים אחרים. כיום מוצעים למתעניינים מגוון מסלולים המקנים למסיימים אותם תעודת הוראה. לאחר קבלת התעודה אפשר לקבל עבודה במגוון מסלולים פדגוגיים ולהשתלב בבתי ספר שונים.
לימודי תעודה הוראה
תעודת הוראה מאפשרת לאנשים לעסוק בהוראה בתחומי למידה שונים. יש כמה מסלולים שמאפשרים לרכוש אותה:
- לימודי חינוך ותעודת הוראה – במסגרת זו לומדים הסטודנטים חינוך ובשנה האחרונה משלימים את לימודיהם לתעודה. לימודים אלה מתאימים למשל לאלה המעוניינים לעסוק בהוראה בבתי ספר יסודיים ולהיות מחנכים. במסגרת הלימודים אפשר ללמוד הוראת מתמטיקה, הוראת מדעים ועוד.
- לימודי תואר ראשון ובסיומם השלמה לתעודה – רבים בוחרים לעשות תואר ראשון במקצועות שונים. עם סיום הלימודים הם מבקשים להשלים שנה נוספת של לימודי הוראה מרוכזים. זו אפשרות תעסוקה מצוינת לאנשים המעוניינים להרחיב את השכלתם ולעסוק במקצוע מעניין ומאתגר.
- הסבת אקדמאים – מתאימה לבעלי תואר ראשון ושני המבקשים לעסוק בחינוך. יש הרואים לאחר כמה שנים של עבודה בהייטק או במקום אחר, כי שאיפתם היא לעסוק בהוראה. במסלולים אלה אפשר ללמוד הוראה וחינוך ולקבל בסיומם תעודה שמאפשרת לעסוק במקצוע ההוראה.
מה לומדים במסגרת התוכנית
תוכנית של לימודי הוראה לתעודה כוללים מגוון תכנים מעניינים. המשתתפים לומדים סוגיות שונות בחינוך, למשל, היבטים בפסיכולוגיה של החינוך, סוציולוגיה, תיאוריות שונות העוסקות בלמידה ועוד. כמו כן נחשפים הסטודנטים למחקרים שונים ומובילים בתחומי החינוך וההוראה. במקביל, מתנסים המשתתפים בלמידה בקבוצות, למידה מרחוק, סיורים למוסדות שונים, קבוצות מחקר ועוד. כמובן שמהלך הלימודים כולל הדרכה להכנת מערכי שיעור, מידע על מהן דרישות מערכת החינוך כיום, מהם נושאי הלימוד בחינוך הממלכתי, הממלכתי דתי והחינוך המיוחד.
שעות התנסות - סאטז' או התמחות - הן חלק מהלימודים ובהן מתנסים הסטודנטים בהכנת מערכי שיעור, יסודות במתודולוגיה חינוכית, העברת שיעורים, קבלת פידבקים ועוד. השילוב בין ההיבטים התיאורטיים לבין ההתנסות הפדגוגית מקנים ערך רב ללומדים. השנה שבה לומדים לתעודת הוראה מכשירה מורים לרמות הוראה שונות בכל הגילאים, בתי ספר יסודיים ועל יסודיים. ההתמחות בהוראה מתבצעת בשנת העבודה הראשונה במערכת החינוך. אפשר לשלב את ההתמחות גם בשנת הלימודים השלישית לתואר, אבל בתנאי שהושלמו החובות של השנים הקודמות. כל מתמחה צריך למצוא התמחות בהתאם להכשרתו בשכבת הגיל המתאימה ובמקצועות ההוראה שלמד. העבודה בשנת ההתמחות היא בשליש משרה לפחות. השכר יהיה בהתאם למקום עבודתו של המתמחה ובהתאם ללימודיו. למשל, מי שעובד תחת הסכם אופק חדש ישתכר בהתאם להסכם. מי שלא - ישתכר בהתאם לתואר שבידיו - אם עובד במקביל לשנה האחרונה יקבל שכר מורה מוסמך בכיר. שנת ההתמחות מחושבת לוותק בהוראה. לכל מתמחה יוצמד חונך שילווה אותו במהלך שנת העבודה הראשונה. החונך ייפגש עם המתמחה במהלך השבוע באופן קבוע, יצפה בעבודתו בכיתה ויתעד אותה. החונך ימלא הערכה על המתמחה פעמיים בשנה - במחצית הראשונה הערכה מעצבת ובסוף השנה הערכה מסכמת.
המתמחה גם חייב במהלך שנת ההתמחות להשתתף בסדנה של 60 שעות לימוד. מטרת הסדנה היא לסייע למתמחה להשתלב בקלות רבה יותר במערכת החינוך. הסדנה מעניקה למתמחה תמיכה, מפתחת העצמה אישית ומתמקדת בהתפתחות מקצועית. רישיון ההוראה מותנה בשעות מעשיות ובסדנה ביחד. עם סיום שנת הלימודים ועמידה בכל החובות, תישלח ההערכה למשרד החינוך. על המתמחה לשלוח את מסמכי התואר ותעודת ההוראה לכוח אדם בהוראה במשרד החינוך, שישלח לו לאחר מכן את רישיון ההוראה.
בפורטל חינוך והוראה מידע נרחב על תוכניות הלימודים המספקות תעודת הוראה במסלולי ההכשרה השונים. נשמח לספר לכם על האפשרויות העומדות בפניכם לקבלת תעודה זו. בין אם אתם צעירים העומדים בתחילת דרכיכם ואתם מעוניינים ללמוד חינוך ובין אם אתם אקדמאים המחפשים הסבה להוראה. אנא התקשרו אלינו או השאירו פרטים באתר ונחזור אליכם עם כל המידע הדרוש לכם.
מוסדות ללימודי הוראה, תעודת הוראה, תואר בחינוך ולימודי המשך
מאמרים
מה שתרצו לדעת על לימודי הוראה בשנת 2019
לא מעט אנשים חושבים על לימודי הוראה. העיסוק בתחום ההוראה הוא דבר אשר חייב להתבצע מתוך אהבה רבה וחיבור לתחום
נגד אלימות; קיוסק מעשים טובים
אחת הדרכים נגד אלימות; קיוסק מעשים טובים בשל האלימות הגוברת במערכת החינוך, מחפשים מנהלי בתי"ס שיטות שונות להפחתתה. לאחרונה דווח